2030-жылга чейин кафедраны өнүктүрүү стратегиясында негизги максат катары көрсөтүлүүчү билим берүү кызматтарынын сапатын жогорулатуу жазылган, бул үчүн бир катар милдеттерди чечүү зарыл, алардын арасында окутуучулардын, аспиранттардын, кафедранын докторанттарынын жана студенттердин регионалдык жана эл аралык мобилдүүлүгүн андан ары өнүктүрүү, ошондой эле илимий-изилдөө иштерин жүргүзүү жаатында аймактык жана эл аралык кызматташтыкты кеңейтүү аркылуу кафедранын илимий-инновациялык ишмердүүлүгүн өнүктүрүү белгиленген. Бул милдеттердин чечилишине байланыштуу кафедра ар кандай эл аралык долбоорлорго катышуу аркылуу мындай кызматташтыкты өнүктүрүүдө белгилүү кадамдарды жасоодо:
1. 2022-жылы РЕСА (GIZ) программасы тарабынан, тактап айтканда «Development of Research Capacities in Food Sciences in CA HEIs with Emphasis to Doctoral Studies» өнөктөш сунуш жактырылган, буга И. Раззаков атындагы Кыргыз Мамлекеттик Техникалык Университети жана Алматы технологиялык университети тартылган. Гранттын ээси Lithuanian University of Health Sciences (Литванын саламаттыкты сактоо илимдер университети).
2. Улуттук агроазык-түлүк борбору (Словакия Республикасы) менен бирдикте кафедранын кызматкерлери Борбордук жана Чыгыш Европа жана Борбордук Азия үчүн тамак-аш азыктарынын азыктык баалуулугу жаатында өнүгүүнү колдоо программасынын алкагында Кыргызстандын тамак-аш азыктарынын курамы жөнүндө улуттук маалымат базасын түзүүгө катышышты./ Development Support Programme of the Slovak Republic in Food Composition Area for Central and Eastern Europe and Central Asia.
3. Ташкент химия-технологиялык институту менен кооперацияда РЕСА (Professional Education for Economic Growth Sectors in Central Asia, Орто Азиядагы адистик билим берүү, GIZ) «Трансчек аралык кызматташтык» жана «Тандемдик окуу өнөктөштүгү» программасынын алкагында «Тамак-аш технологиялары чөйрөсүндө кооперативдик жогорку билим берүүнүн институционалдык формаларын түзүү» долбоору ишке ашырылды.
4. SUFACHAIN долбоору – "Борбордук Азиядагы жыгач эмес токой продукциялары жана агро токой чарбасынын кошумча нарк чынжырчалары тармагында (технологиялык) процесстердин жана ЧОИнин (чакан жана орто ишканалардын) продуктуларын иштеп чыгуу аркылуу жер ресурстарын туруктуу башкарууга көмөктөшүү" долбоору Германиянын, Өзбекстандын, Тажикстандын университеттери жана өнөр жай ишканалары менен биргеликте ишке ашырылууда
5. Корея Республикасынын айылдык аймактарды өнүктүрүү башкармалыгынын каржылык колдоосу менен «Азык-түлүк жана айыл чарба кызматташтыгы боюнча Азия демилгеси (AFACI)» программасынын алкагында «Азияда тамак-аш азыктарынын курамы жөнүндө маалымат базасын түзүү» долбоору ишке ашырылууда.
6. РЕСА (Professional Education for Economic Growth Sectors in Central Asia) программасынын алкагында (GIZ, Борбордук Азиядагы кесиптик билим берүү) ICON-INSTITUTE Consulting Group (Германия) катышуусу менен КМТУда PhD-докторлукту колдоо боюнча долбоор жүзөгө ашырылды.
Аталган долбоорлордон тышкары кафедра жакынкы чет өлкөлөрдүн ЖОЖдору жана ИИИ менен активдүү кызматташат: РФ (Москва мамлекеттик тамак-аш өнөр жайы университети, Бүткүл Россиялык сүт өнөр жайын изилдөө институту), РК (Алматы технологиялык университети, Л. Н.Гумилев атындагы Евразия улуттук университети, Казак улуттук агрардык изилдөө университети, М. О. Ауэзов атындагы Түштүк-Казакстан университети), РТ (Тажикстан технологиялык университети, Тажик техникалык университетинин М. Осими атындагы Худжанд политехникалык институту), РУз (Ташкент химия-технологиялык институту).
Аймактык РЕСА программасынын жардамы менен Казакстан менен Тажикстандын ЖОЖдорунда окутуучулардын жана студенттердин академиялык мобилдүүлүгү абдан активдүү өнүктүрүлдү.
ТАИТ кафедрасынын студенттери жана окутуучулары менен Берлин техникалык университетинин ортосунда мобилдүүлүктү өнүктүрүү жөнүндө сүйлөшүүлөр жүргүзүлдү (TUB).
Кафедрада "конок профессор" программасы ишке ашырылууда, анын алкагында кафедрага профессорлор жана практик-адистер келип, лекцияларды окушту:
Канг Жун Хунг, профессор, айыл чарба боюнча эксперт, Түштүк Корея;
т.и.д., профессор Ишевский А.Л., тамак-аш технологиялары факультетинин деканы эт, балык азыктары жана муздак сактоо технологиясы каф. баш. (Санкт–Петербург, Маалыматтык технологиялар, механика жана оптика Улуттук изилдөө университети, муздак жана биотехнология институту);
Ярослав Бардаков, «Баркад» ЖЧУнун технологу, Бишкек ш.;
Dr., Prof. Гудрун Каммаш, Берлин техникалык университети, Германия;
PhD Серик к. М.,Алматы технологиялык университетинин доцентинин м.а., Алматы ш.;
т.и.к., доцент Сманалиева Ж.Н., Дрезден Техникалык университети;
Айпери Отунчиева Кассель Университетинин докторанты, Дрезден ш.;
Курбанова И.С., "TEIK TRADE" ЖЧУнун жетекчиси ("ТЭЙК ТРЭЙД");
т.и.д., проф. Байхожаева Б.У., Л. Н. Гумилев атындагы Евразия улуттук университетинин стандартташтыруу, сертификациялоо жана метрология кафедрасынын башчысы., Астана ш.;
т.и.д., профессор Шаншарова Д. А., Алматы технологиялык университети, Алматы ш.;
Лесова Ж.Т., "Тамак-аш биотехнологиясы" кафедрасынын профессору Алматы технологиялык университети, Алматы ш.;
т.и.д., профессор Диханбаева Ф.Т., Алматы технологиялык университети, Алматы ш.
"Академиялык мобилдүүлүк" программасы
Кафедрадагы академиялык мобилдүүлүк И.Раззаков атындагы КМТУнун студенттеринин, аспиранттарынын, окутуучуларынын жана илимий кызматкерлеринин академиялык мобилдүүлүгүн уюштуруу жөнүндө Жобого ылайык жүргүзүлөт. БА өнөктөш региондук жогорку окуу жайлары жана Түндүк-Түштүк конфигурациясы боюнча өлкө ичиндеги ЖОЖдор менен бакалаврларды жана магистрлерди даярдоонун тамак – аш багыттары боюнча горизонталдуу академиялык мобилдүүлүк ишке ашырылууда. Өнөктөш университеттер болуп казак улуттук изилдөө агрардык университети (КазНИАУ), Алматы технологиялык университети (АТУ), Тажикстан технологиялык университети (ТУТ), Тажик техникалык университетинин Худжанд политехникалык институту (ХПИТТУ), Ташкент химия-технологиялык институту (ТХТИ), Ош технологиялык университети (ОшТУ), Литванын ден соолук илимдер университети (ЛУНЗ) саналат.
Профессордук-окутуучулук курамдын жана студенттердин академиялык мобилдүүлүгүн уюштуруунун көпчүлүк бөлүгү "Борбордук Азиядагы кесиптик билим берүү"программасынын жардамы жана каржылык колдоосу менен жүргүзүлүүдө (РЕСА, GIZ).