Исхак Раззаков атындагы Кыргыз мамлекеттик техникалык университети

Тамак-аш илими жана технологиялары


Элеманова Римма Шукуровна 

Кафедра башчысы т.и.д., доцент

Дарек:  720044, Кыргызстан, Бишкек ш., Ч. Айтматов пр., 66, 1-корпус, ауд.1/312

Телефон: +996 312 54-51-63

Email:  elemanova@kstu.kg

Website:  kstu.kg

 

Адистерди даярдоо күндүзгү жана аралыктан окутуу формасында жана көп деңгээлдүү система - бакалавр, магистр, PhD боюнча жүргүзүлөт.

"Тамак-аш илими жана технологиялар" кафедрасы бакалавр даражасынын 4 багыты боюнча окутат:

  • 740200 Жаныбарлардан алынган тамак-аш азыктарынын технологиясы жана өндүрүшү (Тамак-аш технологиялары профили)  
  •  740100 Өсүмдүк чийки затынан тамак-аш азыктарынын технологиясы жана өндүрүү (Тамак-аш технологиялары профили)
  • 720200 Биотехнология (Тамак-аш биотехнологиясы профили)
  • 700600 Стандартташтыруу жана метрология (Тамак-ашты стандартташтыруу жана сертификаттоо)

 

Көп кырдуу фундаменталдуу жана практикалык даярдыгы бар келечектеги адистер ири өнөр-жай ишканаларында, ошондой эле эт, сүт азыктарын, нан, кондитердик, макарон азыктарын, консерваларды, тамак-аш концентраттарын, ачытуу жана спирт продукциясын өндүрүү боюнча, данды кайра иштетүү, унду, тамак-аш кошулмаларын (БАД) иштеп чыгуу боюнча чакан заводдордо жана тамак-аш продукциясынын сапатын көзөмөлдөө органдарында ж. б. иштей алышат.

Кафедра ушул профилдеги адистерди даярдоо үчүн зарыл болгон талаптарга жооп берген жабдуулар жана приборлор менен жабдылган. Кафедра эт, сүт, нан, кондитердик азыктарын, консервалар жана гулазыктар, шарап жана ачытуу азыктарды өндүрүү боюнча лабораториялык иштерди жүргүзүү үчүн тажрыйбалык өндүрүштүк жабдуулар менен жабдылган лабораториялар бар.

Кафедранын бүтүрүүчүлөрүнүн алган фундаменталдык жана атайын билимдери аларга Кыргыз Республикасынын министрликтери менен ведомстволорундагы, эт, сүт, нан бышыруучу, кондитердик өнөр жай ишканаларындагы, коомдук тамактануу ишканаларындагы иштердин жооптуу участокторун жетектөөгө, илимий-изилдөө, ошондой эле жогорку жана орто атайын мекемелердин алдыңкы окумуштуусу болууга мүмкүндүк берет. Негизги билимди жана практикалык иш тажрыйбасын ийгиликтүү колдонуу бир катар чет элдик фирмалар тарабынан жогору бааланат. Кафедранын бүтүрүүчүлөрү өнөр жай жана илимдин ар түрдүү тармактарын билишет жана баалашат.

Окуу процесси заманбап тамак-аш технологияларын түзүү жаатында ата мекендик жана чет өлкөлүк адистердин илимдин жана практиканын жаңы жетишкендиктери жөнүндө маалыматтар менен лекциялар курстары менен актуалдуу окуу-методикалык комплекстер менен коштолот. Окутууда продукциянын сапатын калыптандыруу жана жакшыртуу, азык-түлүк баалуулугун баалоонун заманбап ыкмалары жана азыктардын коопсуздугу маселелерине өзгөчө көңүл бурулат.

Бакалаврлар үчүн окулган лекциялардын негизги курстары: тамак-аш чийки заттары жана тамак-аш кошулмалары, тамак-аш өндүрүшүнүн жалпы технологиясы, тамак-аш химиясы, тамак-аш микробиологиясы, тармактар боюнча атайын технологиялар, метрология, стандартташтыруу жана сертификаттоо, чийки заттын жана тамак-аштын сапатын контролдоо, азык-түлүк коопсуздугу жана тамак-аш коопсуздугу ж. б.

 

Магистратуранын деңгээли боюнча 2 багыт боюнча окутулат:

  • 740200 Жаныбарлардан алынган тамак-аш азыктарынын технологиясы жана өндүрүшү (Тамак-аш технологиялары профили)
  •   740100 Өсүмдүк чийки затынан тамак-аш азыктарынын технологиясы жана өндүрүү (Тамак-аш технологиялары профили)    

 

Бүтүрүүчүлөрдүн кесиптик ишмердүүлүгүнүн багыттары:

  • атаандаштыкка жөндөмдүү жана коопсуз тамак-аш азыктарын түзүүгө жана өндүрүүгө багытталган ыкмалардын, каражаттардын, ыкмалардын жана техникалардын жыйындысы;
  • өндүрүштүк көйгөйлөрдү чечүүгө багытталган илимий изилдөөлөр;
  • иштеп жаткан жана жаңы өндүрүш схемаларын иштеп чыгуу жакшыртуу;
  • өнөр жай ишканаларынын ишин башкаруу;
  • кайра иштетүү өнөр жай ишканаларын долбоорлоо;
  • педагогикалык иш.

 

Базалык докторантуранын (PhD) деңгээли боюнча окутулат:

741000 Тамак-аш азыктарынын технологиясы (профилдери: сүт жана сүт азыктарынын технологиясы, эт жана эт азыктарынын технологиясы, дан жана кондитердик азыктардын технологиясы, узак мөөнөткө сакталуучу азыктардын технологиясы, коомдук тамактануу азыктарынын технологиясы)

Докторантура программасы РЕСА (Profeccional Education in Central Asia, GIZ) республиканын аймактык программасынын алкагында иштелип чыккан жана КМТУнун докторантура мектеби тарабынан колдоого алынган. Программа "философия доктору" (PhD) даражасын алуу жана акыркы илимий изилдөөлөргө негизделген терең адистештирилген билимдерди, көндүмдөрдү жана методдорду берүү контекстинде докторлук диссертацияларды даярдоону структуралаштырылган коштоого арналган.

 

Программанын ийгиликтүү бүтүрүүчүлөрү-тамак-аш тармагына олуттуу салым кошууга жөндөмдүү, кесипкөй, инсандык жөндөмгө ээ көз карандысыз изилдөөчүлөр.

Аспирантура аркылуу кадрларды даярдоо

Илимий-педагогикалык кадрларды даярдоо системасында өзгөчө орунду аспирантура ээлейт. Кафедра тарабынан техника илимдеринин 33 кандидаттары жана техника илимдеринин 3 доктору даярдалган. Жетекчилери: т.и. д., профессор М. М. Мусулманова, т. и. к., профессор Б. С. Тамабаева, т. и. к., профессор А. Дж. Джамакеева.

Кафедрада 05.18.04 - Эт, сүт, балык азыктарынын жана муздаткыч өндүрүшүнүн технологиясы, 05.18.15 - Функционалдык жана адистештирилген багыттагы азыктардын жана коомдук тамактануунун технологиясы жана товар таануу адистиги боюнча даярдоо иштери жүргүзүлүүдө. Аталган жааттагы изилдөөлөрдү т.и. д., доц. Элеманова Р.Ш., т. и. к., доц. Сманалиева Ж. Н. жана х. и. к., доц. Усубалиева А. М. жана бир катар аспиранттар жүргүзүшөт.