Исхак Раззаков атындагы Кыргыз мамлекеттик техникалык университети

Кафедранын тарыхы

Кафедранын тарыхы


Консервалоо технологиясы кафедрасы 1958-жылы негизделген жана Механика-Технология факультетинин курамында ФПИнин алгачкы бөлүмдөрүнүн бири болгон. Анын өнүгүшүнүн ар кандай этаптарында кафедраны техника илимдеринин кандидаттары, доценттер: Чешев К.С., Сейитпаева С.К., Герасимова Л.К., Барелко И.Б., Дейдиев А.У., Супонина Т.А., Кожобекова К.К., Элеманова Р.Ш.

1959-жылы консерва өндүрүү инженерлеринин - технологдорунун биринчи бүтүрүү аземи болгон. Кафедранын негизинде 1978-1982-жж. «Коомдук тамактануу продуктуларынын технологиясы» жаңы адистиги боюнча кадрларды даярдоо ишке ашырылды. Бардык окуу-методикалык документтерди иштеп чыгуу, лабораториялык базаны түзүү, ушул адистик боюнча окутуучу жана билим берүүчү кадрларды тандоо жана даярдоо Консервалоо технологиясы кафедрасында жүргүзүлдү. 1986-1990 кафедра "Кийимдерди долбоорлоо технологиясы" (азыркы ЖОЖБТ) бөлүмүн уюштуруу боюнча даярдык иштери менен алек болгон. 1961-1991 Орто Азия Республикасы жана Казакстан үчүн кооперативдик жалдоо боюнча адистерди окутуу жүргүзүлдү.

Консервалоо технологиясы кафедрасы тамак-аш жана кайра иштетүү өнөр жайы, стандартташтыруу жана шайкештикти баалоо боюнча органдар, ошондой эле тамак-аш азыктарын импорттоо жана экспорттоо менен алектенген ар кандай компаниялар үчүн адистерди даярдайт. Илим менен техниканын акыркы жетишкендиктерин жана эмгек рыногунун талаптарын эске алуу менен тамак-аш өнөр жайынын өсүшү жана өнүгүшү менен, окутуу жүргүзүлүп жаткан адистиктердин тизмеси кыйла кеңейди. Алар: "Консерваланган азык-түлүктөрдүн жана тамак-аш концентраттарынын технологиясы", "Шарап жасоо жана ачытуу өнөр жайынын технологиясы", "Тамак-ашты стандартташтыруу жана сертификаттоо", "Тамак-аштын коопсуздугу жана сапаты".

Ошондой эле, бакалаврлар 2012-жылдан бери, магистрлер 2016-жылдан бери 740100 "Өсүмдүк чийки заттарынан тамак-аш технологиясы жана өндүрүү", 700600 "Стандартташтыруу, сертификаттоо жана метрология" багыттары боюнча даярдалып келишет. Окуу формасы эки баскычтуу: бакалаврлар - 4 жыл жана магистрлер - 2 жыл. Бардык тармактарда жана деңгээлдерде сырттан окуу курсу бар. 

Бөлүмдө: заманбап жабдуулар менен жабдылган микробиология лабораториясы, биохимия, тамак-аш технологиясы лабораториялары, чийки заттын, жарым фабрикаттардын жана тамак-аштын сапатын изилдөө методикасы; маалымат технологиялары менен жабдылган лекциялар, ошондой эле студенттер өндүрүш шарттарына ыңгайлашкан өндүрүш жабдуулары менен заманбап "Технолог" окуу-өндүрүштүк базасы бар.
Билим берүү процессинин сапатын жогорулатуу жана кадрлардын компетенттүүлүгүн жогорулатуу боюнча эл аралык уюмдар жана ата мекендик ишканалардын ассоциациялары менен активдүү иш жүргүзүлүүдө. ЕС долбоору ERASMUS + “Тамак-аш өндүрүү тутумдары жана стандарттары боюнча жогорку билим берүү” (HECAFS), БУУ, ПРООН, USAID азык-түлүк технологиясы жана коопсуздугу боюнча долбоорлор.
Кафедра, биринчи кезекте, 3 профессору бар жогорку кесипкөй окутуучулар курамына байланыштуу олуттуу потенциалга ээ; 3 доцент; 3 улук окутуучу; 1 мугалим. Алардын катарында: Кыргыз Республикасынын билим берүүсүнүн отличниги, п.и.д., профессор Кожобекова К.К .; Кыргыз Республикасынын билим берүүсүнүн отличниги, техника илимдеринин кандидаты, профессор Коджегулова Д.А .; Кыргыз Республикасынын билим берүүсүнүн отличниги, техника илимдеринин кандидаты, профессор Усупкожоева А.А .; т.и.к., доцент Элеманова Р.Ш., т.и.к., доцент Сатыбалдиева А.М., т.и.к., доцент Касымакунова А.М., улук окутуучулар: Кыргыз Республикасынын билим берүүсүнүн отличниги Конкубаева Н.У., Алымкулова Н.Б., Джамаева А.Э., окутуучу Сырымбекова Э.А.
Кафедра түзүлгөндөн бери Кыргызстан жана Борбордук Азиянын башка республикалары жана Казакстан үчүн 2500дөн ашуун тамак-аш өнөр жай адистерин (консерва, шарап, кант өнөр жайы жана шайкештикти баалоо боюнча органдар) бүтүргөн. Кафедранын бүтүрүүчүлөрү төмөнкү азык-түлүк ишканаларында жана азык-түлүк продуктуларынын шайкештигин баалоо органдарында ийгиликтүү иштеп жатышат: "Продимпекс" ЖЧК, "Гүл-Азык" АК, "АЮ" ЖЧК, "АРПА БИШКЕК" ЖЧК, "Кыргыз Коньягы" ЖЧК, "Кыргыз Шоколады" ААК, "Бишкексүт" ААК, "Адал Азык" ЖЧК , KAV & KEV PRODUCTION COMPANY LLC, Стандартташтыруу жана метрология борбору, "Куликовский" кондитердик үйү, жеке сертификаттоо органдары. Акыркы жылдары кайра иштетүүчү ишканалардын санынын көбөйүшү менен бөлүмдүн бүтүрүүчүлөрүнө суроо-талап көбөйүп, «Токмокплодоовощ» ААК, «Гүл-Азык» ААК, «Куликовский» кондитердик үйү, «Тойбосс» ЖЧКдан арыздар келип түшүүдө. " Кыргыз Шоколады "ААК," Арпа "," КМС "жана башка ишканалар. Базарлардын анализи көрсөткөндөй, бүтүрүүчүлөрдүн 90 пайызга жакыны өз адистиги боюнча иштешет. Кыргызстан өсүмдүк чийки затын өндүрүү жана кайра иштетүү жаатында чоң потенциалы бар агрардык өлкө экендигин белгилей кетүү маанилүү. Жогоруда айтылгандарды эске алып, бөлүмдү бүтүргөн адистер тамак-аш өнөр жайында чоң суроо-талапка ээ деп жыйынтык чыгарсак болот. Акыркы жылдары бул жаатта иш билги адистердин жетишсиздиги байкалууда, ишканаларда “кадрдык ажырым” байкалды. Буга байланыштуу өндүрүштү көбөйтүү керек.
Кафедранын бүтүрүүчүлөрү окуусун КарМТУнун магистратурасында Санкт-Петербургдагы Улуттук Маалыматтык технологиялар, механика жана оптика изилдөө университетинде; факультети: тамак-аш биотехнологиясы жана инженерия жана башка чет элдик университеттерде улантышат.
Кафедранын методикалык колдоосу жетиштүү деңгээлде.

"Консервалоо технологиясы" кафедрасынын негиздөөчүлөрү

"Консервалоо технологиясы" кафедрасынын негиздөөчүлөрү

Сейтпаева Сара Кадыровна
т.и.н., доцент. 1954 - 1959 ФПИде окуган, Технология факультетин аяктаган, консерва өнөр жайында инженер-технолог адистигине ээ болгон. 1965-жылы Одессадагы тамак-аш жана муздаткыч өнөр жай технологиялык институтунун күндүзгү аспирантурасын аяктаган. 1968-жылы техникалык илимдердин кандидаты даражасын алуу үчүн кандидаттык диссертациясын ийгиликтүү коргогон. ФПИнин жана КТУнун Ардак грамоталары менен сыйланган, "Кыргыз Республикасынын Эл агартуусунун отличниги" төш белгиси болгон. 1973 - 1978 Консервалоо технологиясы кафедрасынын башчысы.

Герасимова Людмила Константиновна
Химия илимдеринин кандидаты, тамак-аш өндүрүү технологиялары кафедрасынын доценти. 1960-жылы ФПИни аяктаган. 1960-жылдын сентябрь айынан баштап консервалоо технологиясы кафедрасында улук лаборант, андан кийин окутуучу, улук окутуучу, доцент, кафедра башчысы, технология факультетинин деканынын орун басары болуп иштей баштаган. ФПИнин жана КТУнун Ардак грамоталары менен сыйланган, "Кыргыз Республикасынын Эл агартуусунун отличниги" төш белгиси болгон. 1978 - 1982 Консервалоо технологиясы кафедрасынын башчысы.

Барелко Инна Борисовна
Биология илимдеринин кандидаты, доцент. 1954 - 1959 ФПИде окуган. 1960-жылдан баштап Кызыл-Кийск шаардык сүт заводунда консерва өнөр жайында инженер-технолог квалификациясы менен лаборант болуп иштеген. 1962-1964-жылдары Кыргыз ССРинин Эл чарба Кеңешинин алдындагы Тамак-аш өнөр жайынын илимий лабораториясында улук инженер болуп иштеген. ФПИнин жана КТУнун Ардак грамоталары менен сыйланган, "Кыргыз Республикасынын Эл агартуусунун отличниги" төш белгиси болгон. 1982 - 1989 Консервалоо технологиясы кафедрасынын башчысы.

Дейдиев Анарсеит Уркумбаевич
т.и.к., доцент. Ал 1982-жылы Фрунзе политехникалык институтун аяктаган, консерва өнөр жайынын инженер-технолог адистигин алып, кафедрада кенже илимий кызматкер катары калган. 1983-жылы мугалим кызматына которулган. 1986-жылы Д.Менделеев атындагы Москва химия-технология институтунун стажер-изилдөөчүсү болгон. 1987-жылы Москвадагы Химиялык технология институтунун аспирантурасын ийгиликтүү аяктаган. Д.Менделеев "Коллоиддик жана мембраналык технология". 1991-жылы кандидаттык диссертациясын коргогон.2005-жылдан ушул күнгө чейин Манас-Кыргыз-Түрк университетинин Тамак-аш инженериясы бөлүмүнүн башчысы. "Кыргыз Республикасынын билим берүүсүнүн отличниги" төш белгисине ээ. 1995 - 2005 Консервалоо технологиясы кафедрасынын башчысы.

Супонина Татьяна Алексеевна
И. Раззаков атындагы КМТУнун т.и.к., профессору. 1971-жылы ФПИни аяктаган, консерва өнөр жайынын инженер-технолог адистигин алып, кафедрада стажер-изилдөөчү катары калган. 1972-жылы Ленинграддагы Муздатуу өнөр жай технологиялык институтунун аспирантурасынын күндүзгү бөлүмүнө тапшырып, 1975-жылы ийгиликтүү аяктаган. ФПИде - КарМТУда иштеген жылдарында ал кесиптик өсүүнүн бардык баскычтарын басып өткөн: окутуучу, улук окутуучу, доцент, КТ кафедрасынын башчысы, профессор, Институт Кеңешинин илимий катчысы, Технология факультетинин деканы, Стратегиялык пландаштыруу жана билим берүүнүн сапатын башкаруу бөлүмүнүн башчысы. Декан болуп иштеген жылдары анын демилгеси менен "Тамак-аш технологиясы", "Тамак-аш азыктарын стандартташтыруу жана сертификаттоо", "Тамак-аш азыктарын бажы экспертизасы" багыттары боюнча 3 жаңы адистикке комплекс ачылган. 2005-2011 Консервалоо технологиясы кафедрасынын башчысы.

Кожобекова Клара Кожобековна
И. Раззаков атындагы КМТУнун техникалык илимдеринин кандидаты, профессору. 1969-жылы ФПИни “Эт жана эт азыктарынын технологиясы” адистиги боюнча бүтүрүп, улук лаборант, андан кийин Москва технологиялык жана тамак-аш өнөр жайы институтунда стажер-изилдөөчү болуп иштеген. 1976-жылы MTIPPде кандидаттык диссертациясын ийгиликтүү коргогон. 1980-жылдан баштап ага доцент наамы ыйгарылып, 1989-жылы "Эт жана сүт азыктарынын технологиясы" кафедрасынын башчысы болуп шайланган. 1992-жылдан - Консервалоо технологиясы кафедрасынын доценти. Учурда кафедрада И.Раззаков атындагы КМТУнун профессору болуп  иштейт. Ал Швейцариянын "Хельветас" компаниясынын Ч.О.Раимкулова менен биргеликте чыккан долбоорунда иштеген. "Этти кайра иштетуу" курсу үчүн Мамлекеттик тилдеги окуу китеби чыгарылган. Бишкек шаарында Европа Бирлигинин азык-түлүк коопсуздугу жана тамак-аш микробиологиясы боюнча долбоорунун алкагында Москва шаарында квалификацияны жогорулатуу өттү. ФПИнин жана КТУнун  Кыргыз Республикасынын Билим берүү жана илим министрлигинин Ардак грамоталары менен сыйланган. "Кыргыз Республикасынын билим берүүсүнүн отличниги" төш белгисине ээ. 2011-2017 Консервалоо технологиясы кафедрасынын башчысы.

Элеманова Римма Шукуровна
Техника илимдеринин кандидаты, доцент. 1999-жылы И.Раззаков атындагы КМТУнун “Консерваланган азыктардын жана тамак-аш концентраттарынын технологиясы” адистигин аяктаган. 2000-жылдан ушул кезге чейин Химия жана консервалоо технологиясы кафедрасында жана Технология факультетинин деканатында ар кандай кызматтарда иштеп келген. 2015-жылы кандидаттык диссертациясын 05.18.01 - Дан эгиндерин, буурчак өсүмдүктөрүн, дан өсүмдүктөрүн, мөмө-жемиштерди жана жүзүм өстүрүү, сактоо, кайра иштетүү технологиясы жана 05.18.04 - Эт, сүт, балык азыктары жана муздатуу өнөр жайы технологиялары боюнча коргогон. Техника илимдеринин кандидаты илимий даражасы ыйгарылган на ээ жана доцент наамы. 2020-жылдан - И.Раззаков  атындагы КМТУнун окуу иштери боюнча проректору. И.Раззаков атындагы КМТУнун жана Кыргыз Республикасынын Билим берүү жана илим министрлигинин Ардак Аграмоталары менен сыйланган,  "Акыл Тирек" жаш окумуштуулар арасындагы эл аралык сынактын лауреаты. 2017-2020-жылдарга чейин “Консервалоо технологиясы” бөлүмүн жетектеген.

Коджегулова Дарья Абласановна

Техника илимдеринин кандидаты, КМТУнун профессору, окуунун отличниги. 1976–1981 Ал ФПИде эт жана эт азыктарынын технологиясы адистиги боюнча окуган. 1981-2004-жылдары тамак-аш тармагында мастер, инженер-технолог, башкы технолог, тамак-аштын сапатын көзөмөлдөө бөлүмүнүн башчысы болуп иштеген. 2004-жылдан бүгүнкү күнгө чейин кафедрада эмгектенип келет. 2008-жылы 05.18.01 – Дан, буурчак, дан өсүмдүктөрүн, жашылча-жемиштерди жана жүзүмчүлүктү кайра иштетүү, сактоо, кайра иштетүү технологиясы адистиги боюнча кандидаттык диссертациясын ийгиликтүү коргогон. 2012-жылы технология кафедрасынын доценти, 2019-жылы КМТУнун профессору наамдарына ээ болгон. Раззаков. Евробиримдиктин, ПРООНдун, ЮСАИДдин эл аралык долбоорлоруна катышат. Анын катышуусу менен «Агробизнес жана маркетинг» долбоорунун алкагында университетте тамак-аш технологиясынын бардык багыттары боюнча өндүрүш цехтери жана университеттин студенттери практикалык, лабораториялык жана илимий-изилдөө иштерин жүргүзгөн лабораториялары бар «Технолог» окуу-практикалык борбору түзүлдү.
Учурда консервалоо технологиясы кафедрасынын башчысы.