Исхак Раззаков атындагы Кыргыз мамлекеттик техникалык университети

Абитуриентке


УРМАТТУУ АБИТУРИЕНТ

Азыркы учурда кайра иштетилген жашылча-жемиштерди, ошондой эле суусундуктарды (тез тоңдурулган жашылча-жемиштер, кургатылган жемиштер, джемдер жана мармеладдар, ширелер, шарап азыктары, коньяк, пиво, суусундуктар, минералдык суулар) өндүрүүнүн туруктуу өсүшү байкалууда. . Ошол эле учурда акыркы 10-15 жылдын ичинде бул продукцияларды сатуунун көлөмүн талдоо бул продукцияларды сатуу да өсүп жатканын көрсөттү.
Ошондой эле, Кыргыз Республикасынын жана ЕАЭБ мыйзамдарына ылайык, тамак-аш ишканалары тамак-аш азыктарынын коопсуздугунун менеджмент системасын иштеп чыгууга жана ишке ашырууга тийиш, ошондуктан ишканалар сапаттуу адистерге муктаж, мында кафедра «Тамак-аш өндүрүшүнүн коопсуздугу жана сапаты» профили боюнча окутууну жүргүзөт.
Ошондуктан биздин кафедранын бүтүрүүчүлөрү өсүмдүк материалдарынан продукция чыгаруучу ишканаларда гана эмес, ошол продукцияны импорттоо жана экспорттоо менен алектенген ишканаларда да иш алып барышат, бул жерде компетенттүү жана техникалык жактан компетенттүү кадрлар керек. Мындан тышкары, миграциялык процесстерге байланыштуу ишканаларда керектүү адистер жетишсиз болууда. Биздин бөлүмдүн бүтүрүүчүлөрү бардык тамак-аш ишканаларында, шайкештикти баалоо жана тамак-аш көзөмөлдөө органдарында иштей алышат. Кафедра төмөнкү адистиктер боюнча бакалаврларды жана магистрлерди даярдайт:

БАКАЛАВР:

740100 - Өсүмдүк чийки затынан тамак-аш азыктарынын технологиясы жана өндүрүшү
Профиль:

          1. Консервалардын жана тамак-аш концентраттарынын технологиясы.

          2. Шарап жасоонун жана ачытуунун технологиясы.

          3. Тамак-аш өндүрүшүнүн коопсуздугу жана сапаты.

700600 - Стандартташтыруу жана метрология
Профиль: Тамак-аш өндүрүшүн стандартташтыруу жана сертификациялоо

МАГИСТРАТУРА

740100 – Өсүмдүк чийки затынан тамак-аш азыктарынын технологиясы жана өндүрүшү
Программа: «Консерва жана тамак-аш концентраттарынын технологиясы».

700600 – Стандартташтыруу жана метрология
Программа: "Тамак-аш өндүрүшүн стандартташтыруу жана сертификациялоо"

Бакалаврлар үчүн күндүзгү бөлүмдө окуу мөөнөтү 4 жыл, магистрлер үчүн 2 жыл. Кафедра билим берүүнүн кредиттик технологиясы боюнча бакалавр жана магистрлерди даярдайт. Кафедра тамак-аш жана кайра иштетүү өнөр жайлары үчүн адистерди, тамак-аш азыктарын стандартташтыруу жана сертификациялоо тармагында адистерди даярдоо боюнча 50 жылдан ашык тажрыйбага ээ. Заманбап лабораториялык жабдуулар менен жабдылган жана заманбап талаптарга жооп берген методикалык базага ээ. Окуу материалдарынын, окуу китептеринин электрондук варианттарынын, лабораториялык иштердин компьютердик базасы түзүлдү.

Университеттин «Өсүмдүк материалдарынан тамак-аш азыктарынын технологиясы жана өндүрүшү» багыты боюнча бүтүрүүчү кафедранын бүтүрүүчүлөрү кесиптик иштин төмөнкү түрлөрүн жүргүзө алышат:

  • тамак-аш технологиясы;
  • уюштуруучулук жана башкаруучулук;
  • изилдөө;
  • дизайн.

Багыты - Стандартташтыруу жана метрология, профиль - Тамак-аш өндүрүшүн стандартташтыруу жана сертификациялоо:

  • тамак-аштын сапатын жана коопсуздугун башкаруу (бардык тамак-аш ишканалары);
  • тамак-аш чийки затын жана тамак-аш азыктарын сыноо (сыноо лабораториялары);
  • шайкештикти баалоо (сертификаттоо боюнча органдар);
  • аккредитация (аккредитациялоочу органдар);
  • стандартташтыруу (стандартташтыруу органдары).

Терең жалпы техникалык билимге ээ болгон факультеттин бүтүрүүчүлөрү илимий-изилдөө жана долбоорлоо мекемелеринде, стандартташтыруу, сертификаттоо жана метрология органдарында, башкаруу структураларында да иштей алышат. Жыл сайын кафедранын бүтүрүүчүлөрүнүн 85%га жакыны мамлекеттик, жеке жана акционердик тамак-аш ишканаларында, илимий мекемелерде жана ЖОЖдордо, ошондой эле айыл чарба сырьесун кайра иштетүү жана тамак-аш азыктарынын сапатын контролдоо менен байланышкан башкаруу уюмдарында ишке орношууда. Кыргызстан жана башка КМШ өлкөлөрү. Кафедранын бүтүрүүчүлөрү Таиланд, Германия, Россия, Түркия, Кытай мамлекеттеринде магистратурада жана аспирантурада окуусун улантышууда.

Окуу багыттары жана профилдери тууралуу маалымат менен мамлекеттик жана расмий тилдерде буклеттерди жүктөп алыңыз. Төмөнкү шилтемелерди карасаңыз болот: