Исхак Раззаков атындагы Кыргыз мамлекеттик техникалык университети

Ишке орноштуруу


Кыргыз Республикасынын тамак-аш жана кайра иштетүү өнөр жайынын абалы жөнүндө маалымат "Консервалоо технологиясы» кафедрасынын бүтүрүүчүлөрүн ишке орноштуруу үчүн

2021-жылы азык-түлүк өндүрүү 2014-жылга салыштырмалуу орточо жылдык өсүү темпи 3-4% менен 1,3 эсеге көбөйүшү керек. Мында эт-сүт азыктарынын, канттын жана жашылча-жемиштердин өсүү темпи болжолдонууда. кубаттарды пайдалануу коэффи-циенти 45 процентке жеткири-лууге тийиш.
Учурдагы кырдаалды талдоо. Учурда тамак-аш жана кайра иштетүү өнөр жайы 326 иштеп жаткан юридикалык уюмдарды, 5900дөн ашык жеке адамдарды бириктирген 18ден ашык өнөр жайды камтыйт.
Жашылча-жемиш өнөр жайы. Мөмө-жемиштерди кайра иштетүү тармагы Кыргыз Республикасынын экономикасынын агроөнөр жай секторунда артыкчылыктуу жана экспортко багытталган тармактардын бири болуп саналат. Азыркы учурда тармактын өндүрүштүк потенциалы 27 өнөр жай ишканасына жана жалпы кубаттуулугу жылына 127,0 млн стандарттык банкага (муб/жылына) жакын жашылча-жемиш консерваларын чыгаруучу 300дөн ашык мини цехтерге негизделген. Колдо болгон кубаттуулуктарды натыйжалуу пайдалануу менен жылына 40,0 миң тоннага чейин мөмө-жемиштерди, 10,0 миң тонна жүзүм, 110,0 миң тонна помидор, 10,0 миң тонна жашылчаларды кайра иштетүүгө болот.
Өсүмдүк майын өндүрүү. Учурда тармактын ири ишканалары болуп «Дома-Ата» ААКсы, «Гулам Ата» ЖЧКсы түштүк аймакта, «Арча» ЖЧКсы, «Баяс» ЖЧКлары Чүй облусунда саналат.
кант енер жайы. Учурда республикада бир завод – «Кайында Кант» ААК иштеп жатат, калган үч ишкана ар кандай себептер менен токтоп турат. 2017-жылы Чүй облусунда «Кошой» ААКсын ишке киргизүү пландалууда.
Ичкилик өнөр жайы. Алкоголь өнөр жайын 47 ишкана, анын ичинде 5 спирт заводу, 7 арак чыгаруучу завод, 21 коньяк жана шарап чыгаруучу завод жана 14 пиво чыгаруучу завод көрсөтөт.
Алкоголсуз суусундуктарды чыгаруу. Бүгүнкү күндө тармакта 48 ишкана иштейт. Кийинки жылдарда Кыргызстандын пиво жана алкоголсуз енер жайын енуктурууде олуттуу позитивдуу жылыштар болду. Тамак-аш азыктарынын коопсуздугун камсыз кылуу максатында техникалык регламенттерде өндүрүшкө тамак-аш азыктарынын коопсуздугун башкаруу системасын киргизүү каралган. Кыргыз Республикасында «Тамак-аш гигиенасы» Техникалык регламентинин күчүнө кириши менен мыйзамдык деңгээлде өндүрүшкө ХАССП принциптерине негизделген тамак-аш коопсуздугунун башкаруу системасын киргизүү белгиленген.
ендуруште иш менен камсыз кылуу. Кыргыз Республикасынын Улуттук статистикалык комитетинин маалыматы боюнча кайра иштетүү өнөр жайында 180,5 миң адам иштейт, бул экономикада иштегендердин жылдык орточо санынын 7,6% түзөт.
Кадр керек. Агро кайра иштетүү өнөр жайынын негизги көйгөйү башка нерселер менен катар квалификациялуу жана техникалык жактан компетенттүү кадрлардын жетишсиздиги болуп саналат. Бул проблеманы чечуунун жолу — тамак-аш енер жайы учун адистерди даярдоо, бул технология факультетинин кафедралары тарабынан жургузулуп жатат. Кыргыз Республикасынын Эмгек жана социалдык өнүктүрүү министрлигинин маалыматынын негизинде түзүлгөн 2019-жылга эмгек ресурстарына болгон муктаждыктын болжолуна ылайык, жеңил жана тамак-аш өнөр жайы үчүн 1419 адам, кайра иштетүү өнөр жайы үчүн 767 адам керектелет. . ТК департаменти «ПродИмпекс» ЖЧКсы, «КунАзык» кооперативи, «НутсКГ» ЖЧКсы, «АгроФуд Ысык-Көл» ЖЧКсы, «Жашылча» ЖЧКсы, «Токмокплодоовощ» ЖЧКсы, «Компромсервис», «Кыргыз Коньягы» ЖЧКсы, «Шоро» ЖАК, «Аю Боттл» ЖЧК, «КокаЖла» ЖЧКсы менен тыгыз кызматташтыкта ​​иштейт. «Арпа» ЖАК, «Абдыш Ата» ЖАК, «BearBeer» ЖАК, «ОСКО» ЖЧК ж.б.

Бүтүрүүчүлөрдүн ишке орношуусу боюнча мониторинг (2020-2021)

Направление

Кол-во выпускников очн/заочн

Трудоустроены по специальности

Трудоустроены не по специальности

Продолжили обучение

Выехали за рубеж

Не трудоустроены

 

 

Чел.

%

Чел.

%

Чел.

%

Чел.

%

Чел.

%

БАКАЛАВР

740100 – Технология и производство продуктов питания из растительного сырья

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Технология консервирования и пищеконцентратов»

12

7

58%

2

16%

1

8%

1

8%

2

17%

«Безопасность и качество пищевых продуктов»

4

1

25%

1

25%

1

25%

1

25%

1

25%

«Технология бродильных производств и виноделия»

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

700600 Стандартизация и метрология

«Стандартизация и сертификация пищевых производств»

19

9

47%

5

27%

1

5%

1

5%

4

21%

МАГИСТРАТУРА

740100 – Технология и производство продуктов питания из растительного сырья

«Технология консервирования и пищеконцентратов»

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

700600 Стандартизация и метрология

«Стандартизация и сертификация пищевых производств»

2

2

100%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

Всего

37

19

57%

8

50%

3

34%

3

34%

7

42%

Бүтүрүүчүлөрдүн ишке орношуусу боюнча мониторинг (2019-2020)

Кафедра

Группа

ФИО выпускника

Место работы и должность

2019 г.

2020 г.

2021 г.

 

ТК

СУКМ-1-15

1.Аманалиева А.Т.

Первомайский районный центр образования 83 школа

учитель

  

СУКМ-1-15

2.Погорелова В.А.

УПЦ «Технолог»

технолог

  

СУКМ-1-15

3.Садырбаева Р.А.

КХ «Кирби»

технолог

  

СУКМ-1-15

4.Сакиева М.Р.

зарубежом

  

СУКМ-1-15

5.Суюмбаева Н.С.

Декретный отпуск

  

СУКМ-1-15

6.Темирбекова М.Т.

ЧК «Корея» консультант

  

СУКМ-1-15

7.Тилекматов Б.

Заграницей

  

 

 

ТК

ТК 1-15

8.Акинов А.

ОсОО«Яшар Групп»

технолог

  

ТК 1-15

9.Акылбекова А.

ОсОО Эйди Трейдинг энд Консалтинг специалист побезопасности ПП

  

ТК 1-15

10.Аскарбек кызы Айгерим

Декретный отпуск

  

ТК 1-15

11.Бейшекеева Б.

Декретный отпуск

  

ТК 1-15

12.Жайлообекова А.

Ресторан Алам –Тоо

администратор

  

ТК 1-15

13.Куменова А.

Азия Молл консультант

  

ТК 1-15

14.Омурбек к.Фатима

КГТУ им.И.Раззакова каф.ТК

Декр. отпуск

  

ТК 1-15

15.Шонкоева К.

ОсОО «Герой»

лаборант

  

 

 

 

 

 

 

 

ТК

СУКМ-1-16

1.Абакирова Э.К

 

ЧП консультант

 

СУКМ-1-16

2.Атынбай Ажар

Оспали кызы

 

Декр. отпуск

 

СУКМ-1-16

3.Амантаева У.А.

 

КХ «Кирби»

менеджер

 

СУКМ-1-16

4.Ашурбаев С.М.

 

Частный преприним.

 

СУКМ-1-16

5.Горишняк И.Н.

 

Кондитерский цех оператор

 

СУКМ-1-16

6.Джаныбекова А.

 

Азия Молл

консультант

 

СУКМ-1-16

7.Илимбекова Н.

 

Декр. отпуск

 

СУКМ-1-16

8.Керимбек кызы Айдай

 

-

 

СУКМ-1-16

9.Курманбекова М.К.

 

заграницей

 

СУКМ-1-16

10.Молдогазиева Г.К.

 

«Айсквин» консультант

 

СУКМ-1-16

11.Мырзабек к. Алтынай

 

-

 

СУКМ-1-16

12.Рахатбекова А.Р.

 

АКун микробиолог

 

СУКМ-1-16

13.Таалайбек к.М.

 

Декретный отпуск

 

СУКМ-1-16

14.Талайбекова К.Т.

 

Биш. Гор.водоканал химик

 

СУКМ-1-16

15.Ташмамбетова А.

 

Г.Алматы

 

СУКМ-1-16

16.Шеркузиева

 

заграницей

 

 

 

 

ТК

ТПППРС -1-16

1.Асанкулова Н.Б.

 

ПродИмпекс соонун лаборант

 

ТПППРС -1-16

2.Бактыбекова А.Б.

 

Средняя школа № 68

учитель

 

ТПППРС -1-16

3.Бейшенова Р.

 

Акун химик лаборант

 

ТПППРС -1-16

4.Жылдызбекова Э.

 

golden drinks Аю микробиолог

 

ТПППРС -1-16

5.Касымалиева А.Б.

 

Декретный отпуск

 

ТПППРС -1-16

6.Муканбет кызы Айгерим

 

ОсОО Bear Beer

лаборант

 

ТПППРС -1-16

7.Сыдышова М.Э.

 

Golden drinks Аю химик

 

ТПППРС -1-16

8.Тазабек к.Гулькайыр

 

Декретный отпуск

 

ТПППРС -1-16

9.Улан кызы Жамила

 

ОсОО «Адвантекс»

оператор

 

ТПППРС -1-16

10.Харьковский М.

 

Без работы

 

ТПППРС -1-16

11.Чыныбек уулу Элес

 

администратор

 

ТПППРС -1-16

12.Юрикова М.В.

 

Кондитерский цех

технолог

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТК

СУКМ-1-17

1.Абдиева А.

  

Магазин «Бонжур» консультант

СУКМ-1-17

2.Абдурахманов Д.

  

ЧП «Хлебопекарня»

СУКМ-1-17

3.Аманбек к. Айпери

  

ОсОО «Риха» спецалист по  пищ. безопасн

СУКМ-1-17

4.Арзыбаев А.

  

 -

СУКМ-1-17

5.Аскарова А.

  

Декретный отпуск

СУКМ-1-17

6.Гаркушина А.

  

Тренер по волейболу

СУКМ-1-17

7.Касымалиев Н.

  

Кредитная компания Менеджер

СУКМ-1-17

8.Кожонова Г.

  

Ателье  

СУКМ-1-17

9.Мусаев С.

  

ОсОО JICA

технолог

СУКМ-1-17

10.Нурбекова Н.

  

-

СУКМ-1-17

11.Нурланкулова Р.

  

Декретный отпуск

СУКМ-1-17

12.Сыдыкова Н.

  

Иссыкульское плодохранилище

лаборант

СУКМ-1-17

13.Талгатов К.

  

-

СУКМ-1-17

14.Ташкенбаева Н.

  

Тойбос Азия Молл

Консультан оператор

СУКМ-1-17

15.Таштанбеков Н.

  

Таксист

СУКМ-1-17

16.Туратбек к. Айзирек

  

Заграницей

СУКМ-1-17

17.Шиндина И.В.

  

-

СУКМ-1-17

18.Эмилбекова А.

  

ОсОО «Абдыш Ата» лаборант

СУКМ-1-17

19.Эрмекова Н.

  

Продвец консуль

 

 

 

 

 

ТК

ТК-1-17

1.Аскербеков К.

  

ОсОО JICA

технолог

ТК-1-17

2. Искендерова М.

  

Декретный отпуск

ТК-1-17

3. Калыкова Г.

  

ОсОО «Кыргыз шоколады»

лаборант

ТК-1-17

4. Кубатбекова Г.

  

Лицей «Себат»

учитель

ТК-1-17

5. Нурланова М.

  

КГТУ им.И.Раззакова каф. ТК.

инженер

ТК-1-17

6. Сагыналиева А.

  

Турция – английский волонтер

ТК-1-17

7. Сагындыкова К.

  

КД «Куликовкий» технолог

ТК-1-17

8. Садырбекова К.

  

ЗАО «ШОРО»

лаборант

ТК-1-17

9. Санилова А.

  

Частный предприним.

ТК-1-17

10. Сатышева А.

  

Декретный отпуск

ТК-1-17

11. Уланов Ч.

  

Холдинговая компания «АЮ»

лаборант

ТК-1-17

12. Эшмамбетова Ч.

  

ОсОО « Кант-СУТ»

микробиолог

Бүтүрүүчүлөрдүн ишке орношуусу боюнча мониторинг 2015-2020

Бүтүрүүчүлөрдүн ишке орношуусуна мониторинг жүргүзүү

«Стандартташтыруу, сертификациялоо жана метрология» жана «Өсүмдүк чийки затынан тамак-аш продуктыларынын технологиясы жана өндүрүшү» багыттары.

2015-2020-жылдарга ТС кафедрасынын бүтүрүүчүлөрүн ишке орноштуруу боюнча маалымат

Год выпуска

Трудоустро-ено

Без работы

Потеряна связь

Продолжение обучения

% выпуска по отнош. к поступившим

по спец

не по спец

бак→маг

маг→асп.

Бакалаврат (ТПППРС)

2015-2016

8

3

 

 

3

-

100

2016-2017

3

1

 

 

2

-

100

2017- 2018

10

3

3

 

2

-

100

2018-2019

7

1

 

 

3

-

100

2019-2020

7

5

 

 

7

-

100

Магистратура (ТПППРС)

2017- 2018

3

3

 

 

 

-

100

2018- 2019

2

2

 

 

 

-

100

2019-2020

1

1

 

 

 

-

 

Бакалаврат (СУКМ)

2015-2016

7

2

 

 

-

-

 

2016-2017

4

1

 

 

1

-

100

2017- 2018

9

-

 

 

-

-

100

2018- 2019

5

2

 

 

1

-

100

2019-2020

4

3

 

 

-

 

 

Магистратура (ССМ)

2018- 2019

1

-

-

-

-

-

100

2019-2020

3

-