Исхак Раззаков атындагы Кыргыз мамлекеттик техникалык университети

Тамак-аш өндүрүшүнүн машиналары жана аппараттары


 "Тамак-аш өндүрүшүнүн машиналары жана аппараттары" кафедрасынын башчысы

техника илимдеринин доктору, профессор

Садиева Анаркүл Эсенкуловна

Дареги: 720044, Кыргызстан, Бишкек ш., ч. Айтматов пр. 66, 2 корпус, каб. 203

Тел: +996 312 56-14-32

Факс: +966 (312) 56-14-32

E-mail:sadieva45@mail.ru

Website:www.kstu.kg

"Тамак-аш өндүрүшүнүн машиналары жана аппараттары" кафедрасы университеттин алгачкы кафедраларынын бири катары  1962-жылы негизделген. Бул убакыт ичинде кафедра Кыргызстандагы тамак-аш өндүрүшү үчүн  2 миңден ашуун инженер-механиктерди даярдап чыгарган.

Кафедра дайыма өсүү жолунда талыкпай эмгектенип келет  жана бул мезгилде заманбап техникалык билим алуу үчүн илимий-техникалык жана окуу-лабораториялык  базалары түзүлгөн. Окуу-лабораториялык базанын катарына өнөр жайынын баардык тармактары боюнча жабдуулардын макеттери жана үлгүлөрү менен жабдылган  алты атайын окуу лабораториялары , окуу устаканалары кирет.
Алардын ичинде:

  • “Тамак-аш өндүрүшүнүн процесстери жана аппараттары” лабораториясы;
  • “Муздатуу техникасы ” боюнча лабораториясы;
  • “Нан, макарон жана кондитер өндүрүштөрүнүн жабдуулары” лабораториясы;
  • “Консерва жана сүт заводдорунун жабдуулары” лабораториясы;
  • “Эт комбинаттарынын жабдуулары” лабораториясы;
  • “Дан азыктарын кайрадан иштетүү жана желдетүү жабдуулары” лабораториясы.

Кафедра “Технологиялык машинелер жана жабдуулар” багыты боюнча:

  • “Тамак-аш өндүрүшүнүн машинелери жана аппараттары”;
  • “Чакан ишканалардын тамак-аш инженериясы”;
  • “Муздатуу , криогендик техникасы жана желдетүү”   профилдери боюнча  бакалаврларды, инженерлерди, магистрлерди даярдайт.

Ушул  адистерди даярдоо кафедранын   жогорку квалификациялуу профессор-окутуучулук курамы  аркылуу ишке ашат. Алардын ичинде тамак-аш өндүрүшүндө  көп жыл иштеген окутуучулар дагы бар. Азыркы убакта кафедрада 2 профессор, 4 доцент, 2 улук окутуучу жана 3 окутуучу эмгектенет, алардын ичиненде 1 илимдин доктору, 4 илимдин кандидаты бар. Профессордук-окутуучулук курам Германиянын, Австриянын жана Россиянын профессорлору менен активдүү кызматташат.

Кафедранын ишмердигинин негизги максаты болуп, жумуш менен камсыз кылуучулардын жана  билим кызматын керектөөчүлөрдүн  талабына ылайык  жогорку квалификациялуу адистерди даярдоо эсептелет.

Лекция сабактары заманбап, интерактивдүү ыкмалар жана маалымат технологияларын колдонуу аркылуу өткөрүлөт.

Лабораториялык жана практикалык сабактар керектүү приборлор, жабдуулар жана алардын макеттери менен жабдылган лабораторияларда өткөрүлөт.

 

          Алар жыл сайын жаңыртылып, материалдык жактан бекемделип турат. 2011-жылы жалпы суммасы 6 миң Американын долларын түзгөн грант утуп алынып, ага муздатуу техникасы боюнча жабдуулар сатылып алынган.

Кафедрада “Стюарт Эссей” жоопкерчилиги чектелген коому аркылуу жабдылган заманбап компьютердик класс дагы бар.

Окуу процессинин негизги түзүүчүлөрү болуп студенттердин илимий изилдөөлөрү эсептелет. Илимий изилдөөгө кафедранын студенттери  биринчи эле курстан баштап тартылышат.

Студенттердин илимий-изилдөөсү алардын чыгармачылык жөндөмдүүлүгүн  өстүрүүгө жардам берип, өзүнүн адистигинин негиздерин терең жана толук өздөштүрүүсүнө алып келет.

Кафедранын студенттери практиканын бардык түрлөрүн өтүшөт:

  • окуу практикасы;
  • өндүрүштүк практика;
  • диплом алдындагы жана квалификация алдындагы практикалар.

 

         Бул  практикалар  Кыргыз Республикасынын  эң алдыңкы төмөндөгү ишканаларында  өткөрүлөт: “Таттуу”, “Гүл азык”, “Бишкек Сүт”, “Кыргыз Торгтехника”, “Карибе-Юг”, “Эльвест”, “Риха”, “Ата”, “Кыргыз коньягы”, “Столичный” кондитер комбинаты жана КМТУнун “Технолог” окуу-өндүрүштүк борбору.

       Кафедранын бүтүрүүчүлөрү Кыргыз Республикасынын баардык тамак-аш  өндүрүштөрүндө жана чет мамлекеттерде да иштей алышат.
Бул профилдеги адистердин ишмердүүлүгү тамак — аш өндүрүшүнөн башка дагы, ушул багыт боюнча машине куруучу заводдорду дагы камтыйт.
Алар айыл-чарба азыктарын кайрадан иштеп чыгаруучу , нан , макарон-кондитердик , ликер-арак, эт-сүт, консерва, дан азыктарын кайрадан  иштеп чыгаруучу ,  кант чыгарган ишканаларында, тамак-аш азыктарын жана жабдууларды стандартташтыруучу, сертификациялоочу  мекемелерде да иштөө мүмкүнчүлүктөрү бар.
«Тамак — аш инженерия» кафедрасынын терең жалпы техникалык жана атайын билимин алган бүтүрүүчүлөрү көрсөтүлгөн чөйрөлөрдөн башка дагы, илим — изилдөө жана долбоордук мекемелерде талап кылынат.