Илимий-изилдөө жана академиялык ишмердүүлүк
Сманалиева Жамила Насировна - техника илимдеринин кандидаты, И.Раззаков атындагы КМТУнун "Тамак-аш азыктарын өндүрүү технологиясы" кафедрасынын доценти, тамак-аш технологиясы, нутрициология жана туруктуу агроөнөр жай системалары тармагында таанылган адис. Кыргыз мамлекеттик техникалык университетин бүтүрүп, чет өлкөдө окуусун улантып, илимий ишмердүүлүгүн улантып, 2007-жылы Берлин техникалык университетинде (Германия) диссертациясын жактаган. 2017-жылы анын даражасы Кыргыз Республикасында нострификацияланган. Ал ETH Zurich (Швейцария), Вайенштефан-триздорф прикладдык илимдер университетинде, ошондой эле Дрезден Техникалык университетинде илимий стажировкадан өтүп, 2018-жылы “Тамак-аш технологиялары” кафедрасынын башчысынын милдетин убактылуу аткарган.
2020-жылдан тартып И.Раззаков атындагы КМТУда окутуучулук жана илимий ишмердигин активдүү жүргүзүп, нутрициология, тамак-аш токсикологиясы, функционалдык ингредиенттер жана продукциянын сапатын башкаруу боюнча сабактарды окуйт. Анын илимий жетекчилиги астында функционалдык тамак-аш азыктарын иштеп чыгуу, тамак-аш системаларынын реологиялык мүнөздөмөлөрү, ошондой эле жергиликтүү чийки заттарды кайра иштетүүнүн инновациялык ыкмалары боюнча магистрдик жана доктордук изилдөөлөр жүргүзүлөт.
Сманалиева Ж. Н. - Борбордук Азияда туруктуу агроазыктүлүк чынжырчаларды өнүктүрүүгө багытталган SUFACHAIN эл аралык ири илимий долбоорунун (каржылоо — Германиянын федералдык билим берүү жана илимий изилдөө Министрлиги, BMBF) тең демилгечиси жана улуттук координатору. Долбоор Германия, Казакстан жана Өзбекстандын алдыңкы университеттери менен өнөктөштүктө ишке ашырылууда.
40тан ашуун илимий жана окуу-методикалык макалалардын автору:
- 14 макала Web of Science базасында индекстелген журналдарда,
- 1 макала Scopus базасында индекстелген журналдарда,
- 10 макала РИНЦ базасында индекстелген журналдарда,
- 2 илимий монография,
- бир катар иштери эл аралык конференциялар жыйнактарында жарык көргөн.
Анын Кыргызстандагы көп гүлдүү тоо балынын аминокислота курамы боюнча изилдөөсү 2022-жылы Эл аралык рецензияланган журналда жарыяланган.
Ж. Н.Сманалиева КМТУнун илимий потенциалын бекемдөө жана атамекендик тамак-аш илимин эл аралык аренада илгерилетүү менен тереңдетилген академиялык билим берүүнү, эл аралык такшалмаларды, илимий жетекчиликти, эл аралык долбоорлорго олуттуу катышууну жана жарыялоо активдүүлүгүн ийгиликтүү айкалыштырат.